Historia

Mille Lire är en traditionell italiensk pizzeria som ligger på Stora Torget i Visby innerstad.
Visby som är en välbevarad medeltida stad har varit en livlig mötesplats för människor från olika kulturer i över tusen år. Under 1995 utnämnd av UNESCO att få ta plats på deras världsarvslista. Vi på Mille Lire är stolta att få vara del i detta möte av kulturer.

Mille Lire är uppbyggd kring våran vedeldade napolitanska ugn. I pizzaioli de italienska pizzabagarna förbereder därför våra pizzor väl synliga för besökarna.
Lokalen har en industriell stil med bord av trä och stolar av stål. Lokalen har 66 sittplatser varav 20 är utomhus.
Pizzabagarna är samtliga italienare från Rom och Palermo. Resterande del av personalen är en blandning mellan svenskar och andra nationaliteter som genom sitt arbete på Mille Lire blir mer och mer italianizzati då det är italienskan som dominerar.

Mille Lire är öppet året om, något som är relativt ovanligt i Visby eftersom ön blommar främst upp under sommarhalvåret.
Målet för Mille Lire är att bli en fast socialpunkt att räkna med för gotlänningar och öns besökare. Ambitionen är att erbjuda en pizza som visar att pizza i sin enkelhet kan vara välgjord, ren och god mat.
Grundråvarorna kommer varje vecka från Italien till Visby. Mjölet (Gatti Mulino), skalade tomater (Manfuso), mozzarella fior di latte orchidea och Bufala från Napoli med omnejd för att nämna några av de många råvaror som används för att förbereda pizzan.

Vinet på Mille Lire kommer från den svenska familjen Rhune som driver vingården Terreno i Toscana. Deras Chianti har mottagit flertal utnämningar både i Sverige och i Italien.

Ölet som serveras är italienskt med märken som Angelo Poretti, Moretti, L’omaia.

Degen

Nedan berättar våran romerske pizzabagare Lorenzo lite kort om hur den älskade degen arbetas fram:

– Mille Lires deg består av fem ingredienser; vatten, naturjäst, mjöl, olivolja och salt. Processen att ta fram degen för Mille Lire har gett oss pizzaioli möjligheten att utforska olika former av traditionella recept där den naturligt levande jäsningen står i fokus tillsammans med vårat mjöl Molino Gatti 00 vars karaktär att ta in fuktighet ger jäsningen en naturlig skjuts vilket är av napolitansk tradition.

Tillsammans med den romerska traditionen för pizza in teglia romana lämnas degen att ytterligare jäsa i en kontrollerad temperatur. Detta leder till att pizzan når en lättare höjd och lätthet efter den långa jäsningen. Tillsammans utgör dessa metoder grunden till vad som är vår deg på Mille Lire.
Användandet av endast olivolja i våran deg garanterar att pizzan får en robust struktur med krispiga kanter.

Ambitionen från oss pizzaioli är att med pizzan hos Mille Lire erbjuda ett exempel på hur respekt och kärlek han binda samman olika kulinariska traditioner som jag med personal ser som innovativ och hoppas kunna vara igenkännande för allas smaker.